DSC_1236-MOD.jpg

Vass Gabriella

A nevem Vass Gabriella (Lukácsi Gabriella néven születtem). 1988-ban, első lányunk születésekor éreztem, hogy a szüléssel-születéssel kell-kellene foglalkoznom. Innen még hosszú, vargabetűkkel teli út vezetett addig, míg bábaként lehettem jelen asszonyok mellett anyává válásuk útján. Hiszek benne, hogy szükségem volt ezekre, minden ami velem történt gazdagította az életemet, s segített benne, hogy megismerjem önmagam. Meghatározó volt számomra mindegyik gyermekem szülése-születése is, melyek más-más módon erősítették meg bennem az elhatározást, hogy bába legyek. Az 5. lányom születése után döntöttem úgy, hogy jelentkezem a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Szombathelyi kihelyezett képzésére, ahol 2008-ban végeztem szülésznő szakon. Gyakorlatomat az akkor természetes szüléséről ismert Szent Imre Kórházban töltöttem, ahol nagy örömmel töltött el, hogy kiváló szülésznőktől és szülész orvosoktól tanulhattam nem csak a tárgyi tudást, de azt az emberi hozzáállást, azt az alázatot is, amit nélkülözhetetlennek tartok. Gyakorlatom után itt dolgozhattam önkéntes segítőként, majd beosztott szülésznőként is. 2006 márciusa óta tagja, majd 2008 óta Elnökségi tagja voltam az Országos Bábaszövetségnek. Itt, és munkám során ismerkedtem meg olyan bábákkal, akik otthonszüléseknél segítették a várandósokat. Csodálattal, tisztelettel figyeltem munkájukat, és azt az erőfeszítést, amit tettek azért, hogy az otthonszülés legálissá válhasson Magyarországon. Egyre erősödött bennem a vágy, hogy én is így dolgozhassak, ilyen szabadon kísérhessek szüléseket. 2014 óta vállalkozóként, független bába-szülésznőként dolgozom intézeten kívüli szüléseknél amivel egy teljesen más világ nyílt meg előttem, és a Róbert Károly magánkórház szülészetén, ahol azok mellett az asszonyok mellett tudok ott lenni várandósságuk, szülésre való felkészülésük és szülésük során, akik különböző okok miatt kórházban, de a természet rendje szerint szeretnének szülni. Bár nagyon sok külföldi országban mindennapos ez, hogy a bábák kórházban is és otthon is kísérnek szüléseket, az asszonyok igényeihez igazodva, itthon ezzel a működéssel sajnos egyedül vagyok.

Továbbképzések: 

  • 1997-2002: TKBF – Asztrológia szak 

  • 2004. 150 órás Pszichodráma 

  • 2009: Bábafonó, Schüssler sók használata 

  • 2010: Magyar Hipnózis Egyesület, illetve Varga Katalin PhD, habil.doc (ELTE-PPK, Affektív pszichológiai tanszék) által szervezett, egészségügyi dolgozók számára indított SASOK (Szuggesztiók Alkalmazása a Szomatikus Orvoslásban Képzés). 

  • 2010: a PanArom Aromaterapeuta Iskola által szervezett speciálisan szülésznőknek indított aromaterápiás segítés és masszázs a várandósság- szülés- gyermekágy alatt, címmel indított tanfolyam. 

  • 2011.és 2014 a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar 1. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján „Neonatológiai alapismeretek és újszülött resuscitatio” című továbbképző tanfolyam 

  • 2011, 2014, 2017 és 2019 Felnőtt Újraélesztő Tanfolyam. Europien Resistotation Council 

  • 2011: a PanArom Aromaterapeuta Iskola Babamasszázs képzése. 

  • 2014-2016: ELTE PPK perinatális tanácsadó szakirányú továbbképzés 

  • 2016, 2018: Peter Cerny Alapítvány által tartott „Szülőszobai újszülött újraélesztés-oktatási” tanfolyam (elmélet és gyakorlat)