DSC_1343-RES.jpg

Schanda Monika

Eredetileg közgazdásznak tanultam, és a 80-as években 5 évet dolgoztam külkereskedelemben. Négy gyerekem született, az elsőt koraszülés miatt elvesztettük. Ez a tragédia, illetve a szüléseim döntően megváltoztatták az életemet és az érdeklődésemet. A családomon kívül a középpontban nálam a gyermekvárás, és a szülés-születés csodája áll. Három nagy gyerekem immár felnőtt és zömében a saját életüket élik. Férjem mindvégig támogatott pályamódosításomban, és helyettesített itthon, amikor szülés körüli dolgom akadt.

Először dúlaképzőt végeztem az Alternatal Alapítványnál, a Magyarországi Dúlák Egyesületének alapító agjai között voltam. Amikor az első valódi lehetőség adódott erre, beiratkoztam a szülésznő képzőbe. 2005-ben végeztem a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskoláján szülésznő szakon, gyakorlataimat a Szent János kórházban végeztem Budapesten.  A szülésznőképző alatt már részt vettem a Napvilág Születésház bábatanodájában először dúlaként, bábatanoncként, majd bábaként. Ebben az időben összesen több, mint 100 otthonszülésnél voltam jelen. Ezalatt kristályosodott ki számomra, amit addig csak sejtettem, de nem tapasztaltam. A zömében csak otthon megvalósítható, háborítatlanul lezajló szülések támogatása lett a célom. 

Az otthoni szülések, felkészítők és szakmai alkalmak során sokat tanultam Geréb Ágnestől és az ő körében dolgozó bábáktól.  2,5 évig dolgoztam a Telki Magánkórházban szülésznőként, majd évekig visszajártam oda szülésüknél kísérni azokat az anyákat, akik ezt választották. A Telkis kollégáimnak is sokat köszönhetek a szakmai tapasztalataim terén, máig szívesen dolgozom velük. Tartottam szülésfelkészítő csoportokat hazánkban élő külföldi párok számára, és alkalmam volt sokuk szülésénél szülésznőként jelen lenni, illetve gyermekágyas gondozást nyújtani nekik.

Sok nő szülését kísértem dúlaként különböző kórházakban, ami tágította szakmai ismereteimet és helyismeretemet az egyes kórházakban. Fontosnak érzem ezeknek a kapcsolatoknak az ápolását, illetve bővítését, mert jó kórházi kapcsolatokkal zökkenőmentesebbé tehető az otthonról történő esetleges kórházba szállítás. 

2008-ban lefordítottam Sheila Kitzinger Birth Crisis című könyvét, amely magyarul A szülés árnyékában: katarzis vagy krízis címen jelent meg. Ez a munka elmélyítette bennem azt a felismerést, hogy a szülés milyensége mennyire fontos az anya önértékelése és a későbbi anya-gyerek kapcsolat szempontjából, illetve, hogy alázattal figyeljem a szülés során végbemenő lelki folyamatokat és tudjak azokra reagálni.

A szülések és a gyermekágyasok kísérése során tapasztaltam, hogy manapság mennyire sok anya küzd szoptatási problémákkal. Annak érdekében, hogy az ilyen helyzetekben segíteni tudjak 2011-ben elvégeztem a SOTE Laktációs Szaktanácsadó szakát és nemzetközi szoptatási tanácsadó (IBCLC) vizsgát tettem, majd 2016-ban újra jogosultságot szereztem a működésre 2021-ig.

2012-ben szereztem meg Lukács Judit bábatársammal az intézeten kívüli szülések kísérésére vonatkozó engedélyt az Életfa Bábapraxis Kft. keretében, ahol 2019 elejéig dolgoztam. 

2016-ban Sasok vizsgát tettem, majd 2016-18-ig az ELTE PPK Perinatális Szaktanácsadó képzésére jártam. Hatalmas élmény volt a szülés körüli időszak legújabb tudományos eredményeiről tanulni, és bizonyítva látni sok olyan kérdést, amit addig is sejtettem, illetve a háborítatlan szülések során tapasztaltam.

A Mindenhol Jó Bábapraxis egyik alapítójaként dolgozom 2019 eleje óta, ahol azon fáradozunk, hogy a hozzánk fordulók minél személyesebb és teljesebb körű gondoskodásban részesüljenek, a szüléseik minél békésebben, nyugodtabban mehessenek végbe.